Výroba jedál zo živočíšnych surovín je veľmi neefektívna – zvieratá musia najprv zjesť obrovské množstvo rastlinnej stravy, kým dosiahnu požadovanú veľkosť. Toto môže trvať niekoľko týždňov až rokov v závislosti od druhu zvierat, pričom oveľa efektívnejšie, ekonomickejšie a ekologickejšie by bolo vyrábať rastlinnú stravu priamo pre ľudí.
Pozrite si porovnanie poľnohospodárskej plochy potrebnej na vypestovanie obživy pre človeka stravujúceho sa vegánsky, vegetariánsky a konvenčne.
Pre zvieratá
Etický rozmer jedenia mäsa snáď netreba dopodrobna vysvetľovať. Zvieratá sú, rovnako ako ľudia, cítiace bytosti, ktoré si uvedomujú strach, či bolesť. Prečo by teda malo byť správne ich nútiť podstúpiť tortúru ukončenia ich života len preto, že chceme jesť ich mäso, pričom mnohí z nás by neudreli vlastného domáceho miláčika?
Viete ako vzniká mlieko? Podojenie kravy veru nie je začiatok. (české titulky zapnete tlačidlom vpravo dole)
Pre seba
Pri vysadení živočíšnych výrobkov (mäso, mlieko, vajcia, atď.) zo stravy sa mnohým natíska otázka, či nám v strave nebudú chýbať nejaké živiny. Opak je však pravdou. Pri vyváženej vegánskej strave nielenže môžete získať všetky potrebné živiny pre každodenné fungovanie, ale aj sa vyhnete neduhom spojeným s nadmernou konzumáciou živočíšnych produktov ako napríklad srdcovo-cievne choroby, rakovina hrubého čreva či iné druhy rakovín.
Chcem viac informácií!
Odporúčame vám si pozrieť túto prednášku, kde sú všetky body zrozumiteľne vysvetlené. Takisto veľké množstvo informácií nájdete na stránke soucitne.cz, zaujímavé odkazy nájdete pod videom.